Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση σχετικά με τη Σύγκλητο

Την περσινή χρονιά, το Manifesto – Αυτόνομη Κίνηση Μεταπτυχιακών παρουσίασε στο Σύλλογο Μεταπτυχιακών Παντείου μία σειρά από προτάσεις τις οποίες είχαμε δεσμευτεί πως θα φέρναμε ενώπιον της Συγκλήτου. Πράγματι, σε προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση για όλα τα ζητήματα που είχαμε θέσει. Παραθέτουμε τα ζητήματα και τις απαντήσεις που πήραμε από τη Σύγκλητο, η οποία και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των περισσότερων από τα όσα θέσαμε.
·       Επίλυση από την νέα πρυτανική αρχή της εκκρεμότητας με τη μισθοδοσία των μεταπτυχιακών φοιτητών. Εδώ και δύο χρόνια είχαμε ζητήσει να δοθεί μια αντιμισθία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Παντείου για υπηρεσίες που προσφέρουν στο Πανεπιστήμιο, όπως επιτηρήσεις και διδακτική επικουρία. Το αίτημα είχε γίνει δεκτό από τη Σύγκλητο αλλά είχε μείνει στην άρνηση του Υπουργείου Παιδείας. Μετά την παρέμβασή μας, η διοίκηση του Παντείου έστειλε ξανά στο υπουργείο το σχετικό αίτημα, χωρίς κάποια απάντηση. Ζητήσαμε ως Σύλλογος μία συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας και καθηγητή του Παντείου, κ. Αρβανιτόπουλο, η οποία δεν μας δόθηκε ποτέ από τον ίδιο! Προφανώς, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και θα το θέσουμε στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, επειδή είναι εξαιρετικής σημασίας για τον βιοπορισμό κάποιων συναδέλφων μας.

·       Έμμισθη λειτουργία των Γραμματειών των ΠΜΣ. Σε πολλά ΠΜΣ οι γραμματείες λειτουργούν πλημμελώς, εθελοντικά ή και καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού. Μας απαντήθηκε πως αυτό δεν μπορεί αν αντιμετωπιστεί, αν δεν δώσει άδεια το Υπουργείο για διορισμούς, αφού ακόμη και τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης των ΠΜΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δοθούν για γραμματειακή υποστήριξη. Στη συνάντησή μας με τον Υφυπουργό Παιδείας και καθηγητή μας (που δεν μας δέχτηκε ποτέ!) θέλαμε να ζητήσουμε και την άρση αυτής της απαγόρευσης.

·       Κάλυψη των δαπανών για συμμετοχή σε συνέδρια. Μας απαντήθηκε πως αυτό συνιστά πρόβλημα ακόμη και για τα μέλη ΔΕΠ και πως ο προϋπολογισμός του Παντείου δεν μπορεί να καλύψει κάτι τέτοιο και πως το\ Υπουργείο δεν πρόκειται να το εγκρίνει

·       Ορθολογική διαχείριση των άδειων αιθουσών του Παντείου. Προτεραιότητα στην απόδοση τους στα ΠΜΣ και σε πολιτιστικές συλλογικότητες του Παντείου. Ενίσχυση, μέσω παροχής υποδομών, πρωτοβουλιών επιστημονικού συντονισμού υποψηφίων διδακτόρων. Η Σύγκλητος δεσμεύτηκε πως με την αναδιάρθρωση των χώρων του Παντείου (μεταφορές γραφείων από τους ορόφους του νέου κτηρίου στο κτήριο ΔΕΣΚΟΙ, πρώην Proton Bank, επί της Λαγουμιτζή) θα προκύψουν διαθέσιμες αίθουσες και υποδομές που θα μπορούσαν να προσφερθούν για τέτοιες διαδικασίες.

·       Παροχή μέσω της βιβλιοθήκης συγγραμμάτων και σημειώσεων, όπου απαιτούνται για μεταπτυχιακές έρευνες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι φοιτητές ενός ΠΜΣ καλούνται κάθε χρόνο να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα συγγράμματα για να εκπονήσουν συγκεκριμένες εργασίες τα οποία και αναγκάζονται να αγοράζουν. Μας απαντήθηκε πως με τη συνεργασία των διοικήσεων των ΠΜΣ θα μπορούσε η βιβλιοθήκη να προμηθευτεί επαρκή αριθμό αντιτύπων.

·       Αντικατάσταση όλων των θρησκευτικών όρκων με πολιτικούς. Έγινε δεκτό το να φτιαχτεί ένα εναλλακτικό κείμενο πολιτικού όρκου, στη βάση του κειμένου που προτείναμε εμείς και με το οποίο γίνεται κάθε χρόνο η ορκωμοσία στο ΠΜΣ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.

·       Επαναλειτουργία της Εστίας του Παντείου. Η ιδέα είχε ήδη δρομολογηθεί από τη διοίκηση και είχε βγει ένα κονδύλι 8 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση ή ανακατασκευή της εστίας. Όμως, μετά το υποχρεωτικό «κούρεμα» των αποθεματικών των Πανεπιστημίων (μετά την υποχρεωτική μετατροπή τους σε ομόλογα) το ποσό μειώθηκε πολύ. Το Πάντειο έχει αποφασίσει να καταθέσει μήνυση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Φ. Σαχινίδη, και αναμένει την άρση των συνεπειών αυτής ρύθμισης ώστε να προχωρήσει στην προετοιμασία της εστίας.

·       Να αφαιρεθούν από τις ράμπες των υπόγειων διαβάσεων τα σίδερα που εμποδίζουν την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο ατόμων με αναπηρίες. Η Σύγκλητος θα απευθυνθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να γίνει το σχετικό έργο.

·       Άμεση πρόσληψη γιατρού για την περίθαλψη των φοιτητών και την απλοποίηση της έγκρισης ιατρικών εξετάσεων. Όπως και σε όλα τα ζητήματα προσωπικού, ισχύει και εδώ το πρόβλημα ότι δεν επιτρέπεται στο Πανεπιστήμιο να κάνει διορισμούς. Η προσπάθεια για να έρθει γιατρός στο Πάντειο, ακόμη και με απόσπαση, θα συνεχιστεί. Ως τότε – όσο αστείο ή τραγικό κι αν φαίνεται αυτό – δήλωσαν διαθεσιμότητα για να συνδράμουν το Πάντειο οι… Γιατροί του Κόσμου!

·       Αλλαγή του συστήματος ποινών στη βιβλιοθήκη. Αντικατάσταση των οικονομικών προστίμων με διοικητικά, π.χ. απαγόρευση δανεισμού βιβλίου για κάποιο διάστημα. Η πρόταση, που αποσκοπούσε στο να μην έχουν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων όσοι μπορούν να καταβάλουν το οικονομικό πρόστιμο, έγινε αρχικά δεκτή και θα συζητηθεί και με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης.

·       Επίσημη απόδοση στην αίθουσα 108 την ονομασίας «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος», όπως αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 από την Σύγκλητο. Η πρόταση έγινε δεκτή και προτάθηκε να μετονομαστούν και άλλες αίθουσες του Παντείου, παίρνοντας τα ονόματα επιφανών κοινωνικών επιστημόνων της χώρας, όπως του Νίκου Σβορώνου.

·       Τοποθέτηση πλάκας έξω από το αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα που να αναφέρεται το πολιτικό και επιστημονικό έργο του τιμώμενου. Να αποκατασταθεί η πλάκα όπου αναγράφονταν απόσπασμα της απολογίας του στο δικαστήριο της Χούντας. Η πρόταση έγινε δεκτή.


ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ. Είναι υποχρέωση του Συλλόγου μας να μεριμνήσει ώστε να εφαρμοστούν από τη διοίκηση του Παντείου. Όπως υποχρέωση και ανάγκη μας είναι να θέσουμε και νέες αιχμές που θα προκύπτουν από τις ευρύτερες και μεγάλες ανάγκες τις συγκυρίας.

 MANIFESTO - Αυτόνομη Κίνηση Μεταπτυχιακών


Το προτεινόμενο κείμενο της πολιτικής ορκωμοσίας:
Εδώ, στον χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώπιον του Πρύτανη, των καθηγητών μου, των συμφοιτητών μου, και ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεσμεύομαι στην τιμή και την υπόληψή μου ότι θα χρησιμοποιώ τις γνώσεις που απόκτησα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου με πνεύμα ελευθερίας και τεκμηριωμένο στοχασμό.
Δεσμεύομαι στην τιμή και την υπόληψη μου ότι θα ακολουθώ όσα επιτάσσει η ακαδημαϊκή και επιστημονική δεοντολογία, συμβάλλοντας ενεργά στην προώθηση του ορθού λόγου, της επιστημονικής γνώσης και της τεκμηριωμένης κριτικής και στην ανάσχεση της μισαλλοδοξίας, των προλήψεων και των συλλογικών ιδεοληψιών προς όφελος της κοινωνίας.

Δεσμεύομαι στην τιμή και την υπόληψη μου ότι, κατά την άσκηση των μελλοντικών μου δραστηριοτήτων, θα συνδράμω όσους έχουν την ανάγκη μου, θα προασπίζομαι την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ισότητα, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα κάθε συνανθρώπου μου, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη, θρήσκευμα, γλώσσα, εθνική, φυλετική ή πολιτισμική ταυτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου