Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ κ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία 3 χρόνων επιτήρησης, λιτότητας, σκληρής ταξικής επίθεσης στον πυρήνα των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, εκφασισμού των θεσμών, έντασης της καταστολής των κοινωνικών αγώνων, υψηλής ανεργίας και συρρίκνωσης καθετί δημόσιου (υγεία, παιδεία). Βρισκόμαστε σε μια αλλαγή παραδείγματος όπου το κεφάλαιο δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε την προσχηματική ύπαρξη του κοινωνικού κράτους, των συνθηκών εκείνων που επέτρεπαν στις δυνάμεις της εργασίας κάπως αξιοπρεπείς όρους επιβίωσης.

Ειδικότερα οι νέοι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εφιαλτικό φάσμα ανεργίας (πάνω από 60%), μετανάστευσης, επισφαλούς και ευέλικτης εργασίας χωρίς ασφάλιση (ή με ένα ένσημο ή αυτασφάλιση) και καθόλου δικαιώματα. Αναλώσιμοι εργαζόμενοι που κάνουν ουρές για μια θέση 15θήμερης εργασίας σε πολυκατάστημα την περίοδο των εορτών και μόνο ή για μια θέση στα 5μηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» επιχορηγούμενα από ΕΣΠΑ.

Tα προγράμματα αυτά αποτελούν στην ουσία τον πολιορκητικό κριό για τη διαμόρφωση ενός ελαστικού μοντέλου εργασίας που θεμελιώνεται στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και αύξηση των υποχρεώσεων των εργαζομένων, όπως αυθαίρετα θα τις ορίζει η εργοδοσία. Προσφέρονται θέσεις απασχόλησης με μορφή μαθητείας . Οι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ (με χρήματα δηλαδή που έχουν κρατηθεί από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων), χωρίς επίδομα αδείας, σπουδών, αποδοχές άδειας, δώρο εορτών, με αμοιβή 25 ευρώ τη μέρα και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από την ειδικότητα του εργαζόμενου. Κάθε υποψήφιος μεταφέρεται από τον ΟΑΕΔ από τις λίστες των ανέργων στην κατηγορία των εργαζόμενων.
Για όσο χρόνο διαρκεί η εκπαίδευση, από 2 έως και 6 μήνες, παύει να ισχύει η κάρτα ανεργίας και χάνονται αυτόματα όλα τα «προνόμια» του άνεργου (περίθαλψη, φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδόματα). Προβλέπεται ένα ισχνό εκπαιδευτικό επίδομα μετά τη λήξη του προγράμματος μαθητείας. Επιπλέον, με δόλωμα την απόκτηση προϋπηρεσίας, πολλοί εργοδότες ζητούν «εθελοντές» ή νέους υπαλλήλους για «πρακτική άσκηση με προοπτική συνεργασίας», επί της ουσίας δωρεάν εργασία.

Ενώ εξελίσσονται αυτά στην εργασία, παράλληλα απαξιώνονται τα πανεπιστήμια και υποβαθμίζονται οι τριτοβάθμιες σπουδές προς όφελος των παντελώς αναξιόπιστων ιδιωτικών κολλεγίων. Πέρσι, το πρώτο κύμα κινητικότητας, κόστισε στο Πάντειο την απώλεια 14 διοικητικών υπαλλήλων από το δυναμικό του και λόγω έλλειψης πόρων διεκόπη η συνδρομή της βιβλιοθήκης σε διεθνείς ερευνητικές βάσεις δεδομένων. Φέτος, τέθηκε στη Σύγκλητο πρόταση για εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και βρέθηκαν στο δρόμο οι δικαιούχοι στέγασης φοιτητές αφού δεν ανανεώθηκε η σύμβαση με το ξενοδοχείο.

Στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ, οι διοικητικοί υπάλληλοι και το βοηθητικό ερευνητικό προσωπικό συνεχίζουν τον αγώνα τους (πάνω από 2 μήνες απεργία!) με τη στήριξη των φ.σ. τους και παρά τις διασπαστικές προσπάθειες της κυβέρνησης και των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο (βλ. anoixtessxoles.gr)

Απέναντι σε όλα αυτά, η μόνη λύση είναι η οργάνωση, η συλλογικότητα. Ο κοινός αγώνας. Ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι και οι νέοι κέρδισαν όλα όσα μας παίρνουν τώρα πίσω. Στο Πάντειο το όπλο μας είναι ο Σύλλογός μας. Πρέπει να τον ανασυγκροτήσουμε, να τον κάνουμε χώρο διεκδίκησης και κατακτήσεων. Να πιέσουμε το υπουργείο για την εκκρεμότητα με τη μισθοδοσία όσων μεταπτυχιακών προσφέρουν έργο στο πανεπιστήμιο, όπως οι επιτηρήσεις. Να διεκδικήσουμε την παράταση της έμμισθης πρακτικής άσκησης και τη συμπερίληψη των μεταπτυχιακών. Να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας στη σίτιση. Να πιέσουμε για την επέκταση του δικαιώματος για πάσο και σίτιση – στέγαση στους υ.δ. και στον 5ο χρόνο του διδακτορικού τους. Να διεκδικήσουμε άμεση επίλυση του προβλήματος με τη διακοπή της συνδρομής σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων και περιοδικά που εμποδίζουν συναδέλφους μας να προχωρήσουν τις έρευνές τους. Να συντονιστούμε με άλλους Συλλόγους Μεταπτυχιακών και μεμονωμένους συναδέλφους μας. Να κάνουμε τη ζωή μας συλλογική, αλληλέγγυα και οργανωμένη.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 4/12 (19:00) για ακόμη μεγαλύτερη και πιο μαζική συμμετοχή των μελών του Συλλόγου.

Προχωράμε σε ενέργειες για:

  • Διευθέτηση του ζητήματος της μισθοδοσίας των μεταπτυχιακών για προσφορά εργασίας στο Πάντειο
  • Επέκταση της έμμισθης (ΕΣΠΑ) πρακτικής άσκησης και συμπερίληψη των μεταπτυχιακών
  • Επέκταση του δικαιώματος για πάσο και σίτιση - στέγαση στα 5 χρόνια για τους υ.δ.
  • Κατάργηση του περιορισμού των 5 υ.δ. ανά καθηγητή
  • Ανάκτηση της πρόσβασης σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων και περιοδικά
  • Συντονισμό με άλλους Συλλόγους Μεταπτυχιακών Φοιτητών
  • Εφαρμογή της απόφασης της Συγκλήτου για μετονομασία της Αίθουσας 108 σε Αίθουσα Αλ.Γρηγορόπουλου


Απαιτούμε:

  • Καμία επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, ούτε για την επόμενη χρονιά
  • Να αλλάξουν οι κανονισμοί σπουδών στα ΠΜΣ που εντατικοποιούν τη φοίτηση "λυκειοποιώντας" τις σπουδές μας
  • Επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, κάλυψη όλων των κενών θέσεων διοικητικών υπαλλήλων που έχουν ανάγκη τα πανεπιστήμια. Στηρίζουμε απολύτως τον αγώνα τους, καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στις απεργιακές περιφρουρήσεις σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ.
  • Ακύρωση των μνημονιακών νόμων
  • Αύξηση κατώτατου μισθού και σύνταξης, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που έβγαζαν υπερκέρδη
  • Μη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου
  • Ερευνητικά μεταπτυχιακά
  • Άμεση πρόσληψη γιατρού για την περίθαλψη των φοιτητών
  • Κατάργηση της θρησκευτικής ορκωμοσίας κατά τη λήψη πτυχίων
  • Ελεύθερη Πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου