Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Άρχισαν τα όργανα...

…και μιλάμε για τα όργανα διοίκησης του Παντείου και συγκεκριμένα τη Σύγκλητο, η οποία μετά από επίμονα αιτήματα των τμημάτων Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (ΔΕΠΣ) και Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (ΕΜΠΟ) αποφάσισε επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Η απόφαση αυτό μπλοκαρίστηκε, μόνο προσωρινά, από το Συμβουλίου Διοίκησης του Παντείου.

Το Πάντειο αποτελεί ως τώρα παράδειγμα, καθώς είναι το ένα από τα δύο μόνο Πανεπιστήμια της χώρας που δεν έχει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα του. Και αυτό διότι η κοινότητα του ιδρύματος στην πλειοψηφία της είχε επιλέξει να μην πάρει το δρόμο των κοινωνικών αποκλεισμών, της παιδείας σούπερ-μάρκετ και της μεταφοράς των οικονομικών βαρών στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Η δωρεάν παιδεία, με όσες στρεβλώσεις και αν τη ζήσαμε, δεν ήταν ποτέ απλώς μια ξύλινη έκφραση. Ήταν αυτή που μας επέτρεψε να σπουδάσουμε, να μάθουμε να ερμηνεύουμε τον κόσμο που μας περιβάλει. Ήταν μια κατάκτηση των προηγούμενων γενιών που σήμερα, μαζί με τόσες άλλες, προσπαθούν να μας την πάρουν πίσω.

Τον Σύλλογό μας τον έχουμε δημιουργήσει εδώ και χρόνια για να υπάρχει η φωνή μας απέναντι σε όλα αυτά. Για να έχουμε ένα σημείο συνάντησης, ένα σημείο αγώνα ενάντια σε αυτά που μας τσακίζουν τις ζωές. Γιατί σήμερα, που η ανεργία των νέων πλησιάζει το 70% και όσοι δουλεύουν έχουν μισθούς κάτω των 500 ευρώ και είναι ανασφάλιστοι, σε αυτό το γκρίζο φάσμα ανεργίας – επισφάλειας – μετανάστευσης, η ενδεχόμενη επιβολή διδάκτρων πετάει έξω από το Πανεπιστήμιο το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εν δυνάμει μεταπτυχιακών φοιτητών του. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση του διοικητικού προσωπικού και την αποδυνάμωση των βιβλιοθηκών και της έρευνας, μεθοδεύεται ο αργός θάνατος του Πανεπιστημίου προς όφελος των παντελώς αναξιόπιστων και άνευ λογοδοσίας ιδιωτικών κολεγίων, που πλέον έχουν αναγνωριστεί από το κράτος ως πάροχοι αντίστοιχων υπηρεσιών με τα Πανεπιστήμια και μπορούν, στη βάση του δικαίου του ανταγωνισμού, να διεκδικήσουν ακόμη και μέρος της κρατικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να σπουδάσουμε εμείς και οι επόμενοι συνάδελφοί μας, πρέπει να κρατήσουμε τον Σύλλογο μας ζωντανό και μαζικό, για να εκφράσει πειστικά και δυναμικά τη φωνή μας, τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Γιατί κανένα δικαίωμα, καμία κατάκτηση δεν είναι δεδομένα. Όπως όλα όσα μας έχουν στερήσει ως τώρα τα Μνημόνια και η λιτότητα, η βίαιη προσπάθεια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μας τα πάρουν όλα πίσω, υπό τη διαρκή τρομοκρατία των ΜΜΕ που προσπαθούν να μετατρέψουν την κοινωνία σε ένα άθροισμα φοβισμένων και παροπλισμένων μονάδων.




Ξέρουμε, όμως, πως μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς. Ξέρουμε πως μπορούμε να τους φοβίσουμε εμείς. Η Ελλάδα έχει σήμερα το πιο μορφωμένο νεανικό δυναμικό που είχε ποτέ της. Αυτό είναι το μεγάλο της συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι νέοι της επιστήμονες, που  ζουν εδώ ή στη μετανάστευση. Εμείς, που μπορούμε να ξαναστήσουμε αυτή τη χώρα στα πόδια της. Με μικρούς και μεγάλους συλλογικούς αγώνες. Με μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που πρέπει να έρθει στη χώρα μας, για τη Δημοκρατία, για την αξιοπρέπεια, για την ελπίδα. Για μια νέα Κοινωνική Άνοιξη. Και θα δουλέψουμε για αυτήν, από σημεία συνάντησης και αγώνα, όπως ο Σύλλογός μας. Για αυτό…

Σήκω απ’ τη θέση σου…!


Από το 2006 λειτουργεί στο Πάντειο ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων. Για μια συλλογική απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταπτυχιακοί, είτε αυτά αφορούν τους ατομικούς όρους των σπουδών τους (απλήρωτη προσφορά εργασίας στο πανεπιστήμιο-επιτηρήσεις, υποκατάσταση καθηγητών στη διδασκαλία των μαθημάτων, γραμματειακή υποστήριξη, διαγραφές, αγορά συγγραμμάτων) είτε το περιεχόμενο τους (μεταπτυχιακά-αναμάσημα του προπτυχιακού με ελλιπή ερευνητικό χαρακτήρα).


Εμείς είμαστε:  Ένα σχήμα αυτόνομο και ριζοσπαστικό, που χωρά διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες, αλλά με ένα κεντρικό στοιχείο: Την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και της ανάγκης για αναβάθμιση των σπουδών. Ούτε μία καθοδηγούμενη παράταξη, ούτε και ένα απολιτικό σχήμα που δεν αρθρώνει λόγο για την πολιτική συγκυρία. Είμαστε ένα σχήμα που χωρά και μέλη πολιτικών οργανώσεων αλλά και ανένταχτους/ες φοιτητές/τριες.
Είμαστε το  Manifesto, η Αυτόνομη Κίνηση των Μεταπτυχιακών του Παντείου.


Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές  και υποψήφιοι διδάκτορες δικαιούνται:
Σίτιση από το Πάντειο (με ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ)
Στέγαση από το Πάντειο (με ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ)
Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Πάντειο, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με κάλυψη 100% (για αυτό και τα δύο προηγούμενα, απευθύνεστε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών του ιδρύματος, πίσω από το Αίθριο)
Παράταση των σπουδών τους ή αναστολή της φοιτητικής τους ιδιότητας, βάσει του σχετικού νόμου, ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ!
Πρακτική άσκηση, έμμισθη από το ΕΣΠΑ, αν το προβλέπει το Πρόγραμμα Σπουδών


Ο Σύλλογος, μέχρι τώρα, με πρωτοβουλίες του Manifesto και με την κινητοποίηση των φοιτητών/τριών κατάφερε:
·         να αλλάξουν κανονισμοί ορισμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε μία πιο ερευνητική κατεύθυνση (αντικατάσταση των εξετάσεων με ερευνητικές εργασίες)
·         να αποφασίσει η Σύγκλητος να αμείβονται όσοι μεταπτυχιακοί και υ.δ. κάνουν επιτηρήσεις, επικουρούν τους καθηγητές στις παραδόσεις και απασχολούνται στα ερευνητικά κέντρα του Παντείου, δουλειές που μέχρι τώρα γίνονται αμισθί! Δυστυχώς, εξαιτίας του υπουργείου Παιδείας πέρασε πολύς καιρός χωρίς να αξιοποιηθεί αυτή η απόφαση και πλέον, με το «κούρεμα» των αποθεματικών των πανεπιστημίων, το ζήτημα έχει παγώσει και χρειάζεται την κινητοποίηση όλων μας μέσω του Συλλόγου για να λυθεί
·         να μπορεί το κάθε μεταπτυχιακό να παραγγέλνει κάποια βιβλία μέσω της βιβλιοθήκης για τις ανάγκες των φοιτητών του, αντί να τα πληρώνουμε σε φωτοτυπίες
·         να αλλάξει το σύστημα ποινών στη βιβλιοθήκη (και έτσι το χρηματικό πρόστιμο, που ευνοούσε όσους μπορούσαν να το πληρώσουν γιατί τους «επιτρεπόταν» κρατάν όσο θέλουν τα βιβλία, αντικαταστάθηκε με άλλα μέτρα)
·         αποδείξαμε πως βάσει νόμου δικαιούμαστε πρακτική άσκηση, που μπορεί να είναι έμμισθη.
·         να αλλάξει ο χαρακτήρας του όρκου που δίνουμε κατά τη λήψη του πτυχίου, ώστε να εξαλειφθούν θρησκευτικά και αρχαιοπρεπή στοιχεία.

Υπάρχουν ακόμη αρκετά να κάνουμε. Οι διαγραφές συνεχίζονται, αφού σε ορισμένα ΠΜΣ οι κανονισμοί είναι εξαιρετικά αυστηροί. Η κρατική χρηματοδότηση για τα μεταπτυχιακά είναι πολύ μειωμένη,  συχνά δεν φτάνει στο Πάντειο και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη διοικητικών κενών, και έτσι πολλά ΠΜΣ λειτουργούν χωρίς Γραμματεία. Οι απολύσεις 14 διοικητικών υπαλλήλων του Παντείου ρίχνει στην ανεργία τις οικογένειές τους και αυξάνει τα προβλήματα του Ιδρύματος. Η μείωση της χρηματοδότησης της βιβλιοθήκης, «κόβει» τη συνδρομή σε επιστημονικά περιοδικά και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.


Το Manifesto έχει την προεδρία του Συλλόγου μας. Επιδιώκουμε ο Σύλλογος να γίνει χρήσιμος για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Παντείου και όχι άλλη μία ανούσια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αυτό προϋποθέτει τη δική σας συμμετοχή. Η παρουσία σας στις Γενικές Συνελεύσεις είναι απαραίτητη.

·         Μεταπτυχιακά ΔΩΡΕΑΝ, με ερευνητικό χαρακτήρα και ακαδημαϊκά κριτήρια. Όχι αναμασήματα του προπτυχιακού επιπέδου.
·         Χορήγηση υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες
·         Εισαγωγή στα ΠΜΣ με συνδυασμό μεθόδων και όχι μόνο με συνέντευξη, προς όφελος της αξιοκρατίας
·         Αντικατάσταση των εξετάσεων στα ΠΜΣ με εξαμηνιαίες εργασίες.
·         Προσθήκη στους κανονισμούς σπουδών του δικαιώματος για αναστολή και παράταση φοίτησης.
·         Δυνατότητα σε όσους διαγράφονται λόγω αποτυχίας σε μάθημα, να επανεγγράφονται από την αρχή στο ΠΜΣ, ως υπεράριθμοι, χωρίς να χρειαστεί να δώσουν ξανά τις εισαγωγικές εξετάσεις.
·         Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για τις γραμματείες των μεταπτυχιακών. Άμεση επιστροφή των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα
·         Επέκταση της έμμισθης πρακτικής άσκησης και στους μεταπτυχιακούς, από το Πάντειο και τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ
·         Επέκταση του δικαιώματος για πάσο, σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους υ.δ στα πέντε χρόνια
·         Κατάργηση του περιορισμού των 5 υπ. διδακτόρων ανά καθηγητή
·         Απογευματινά μαθήματα και δυνατότητα part-time φοίτησης για εργαζόμενους/ες φοιτητές/τριες.
·         Δωρεάν παροχή συγγραμμάτων και σημειώσεων, όπου απαιτούνται.
·         Δωρεάν σύνδεση με το διαδίκτυο, μόνιμη ανάκτηση της σύνδεσης της βιβλιοθήκης με τις σημαντικότερες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.
·         Να καταβάλλεται το κόστος διαδανεισμού των συγγραμμάτων από το πανεπιστήμιο
·         Οι υποψήφιοι διδάκτορες να έχουν τη δυνατότητα να διδάσκουν, επί πληρωμή, αντικείμενα συναφή με την ερευνά τους.
·         Κάλυψη των δαπανών μετακίνησης για ερευνητικούς σκοπούς.
·         Ενίσχυση από το Πάντειο των διαδικασιών (συνέδρια κλπ) συνάντησης υποψηφίων διδακτόρων.
·         Αύξηση δημοσίων δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού.
·         Ελεύθερη Πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους.


Σας καλούμε όλες και όλους στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου Μεταπτυχιακών
Για ένα ζωντανό σύλλογο, γιατί στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις

 Manifesto – αυτόνομη κίνηση μεταπτυχιακών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου