Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Επιστολή προς τη Σύγκλητο

Τρίτη 1 Απριλίου 2014
Προς:
Πρύτανη
Σύγκλητο

Κύριοι, κυρίες.

Τον Δεκέμβριο του 2008, σε συνεδρίαση της Συγκλήτου εν μέσω των γεγονότων εκείνου του μήνα και σε ένα πνεύμα κριτικής απέναντι στα τεκταινόμενα, το ανώτατο όργανο του Πανεπιστημίου είχε αποφασίσει μεταξύ άλλων να δοθεί συμβολικά το όνομα του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην αίθουσα 108 του Παντείου, έτσι ώστε “ένας έφηβος που δεν πρόλαβε να σπουδάσει να μείνει με αυτόν τον τρόπο πάντα στο Πανεπιστήμιο. Να οργανώσει το Πανεπιστήμιο, σε σύντομο χρονικό διάστημα διεθνή επιστημονική εκδήλωση για την κοινωνική έκρηξη η οποία ακολούθησε τη δολοφονία. Να καθιερώσει την 6η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως ημέρα διεξαγωγής επιστημονικής εκδήλωσης μνήμης και τιμής του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Να διοργανώσει μια πολυεπίπεδη πολιτιστική παρέμβαση”. (Απόσπασμα της σχετικής απόφασης).

'Εκτοτε, η πρόβλεψη για την πραγματοποίηση επιστημονικής εκδήλωσης υλοποιήθηκε μόλις μία φορά, τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ η απόδωση της ονομασίας στην αίθουσα εκρεμμεί.

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Παντείου κατά την τελευταία Γενική Συνέλευσή του αποφάσισε να προτείνει στη Σύγκλητο την πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης του Συλλόγου και του Ιδρύματος, με αντικείμενο τη βία στις τρέχουσες κοινωνικές της μορφές, το τέλος της οποίας θα ακολουθήσει μία τελετή επίσημης απόδωσης του ονόματος “Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος” στην αίθουσα 108.

Η πρόταση μας για τη διάρθρωση της εκδήλωσης περιλαμβάνει την πραγματοποίηση εισηγήσεων από τους παρακάτω ομιλητές, το περιεχόμενο των οποίων παρατίθεται σχηματικά εντός παρενθέσεων:

Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, επίκουρος καθηγητής (η βία στο πλαίσιο του φασιστικού φαινομένου)
Γεράσιμος Προδρομίτης, αναπληρωτής καθηγητής (η τρομοκρατία ως μορφή βίας)
Σεραφείμ Σεφεριάδης, επίκουρος καθηγητής (η βία και στα κοινωνικά κινήματα)
Ιλεάνα Μορώνη, υποψήφια διδάκτορας (η βία κατά των κοινωνικών κινημάτων στην Τουρκία στο πλαίσιο του νέου τύπου εξουσίας του Ερντογάν).

Ασφαλώς, προτείνουμε να αναλάβει τον χαιρετισμό εκ μέρους του Ιδρύματος ο πρύτανης κ. Τσάλτας.

Ζητούμε την αποδοχή της πρότασής μας από την Σύγκλητο και τον ορισμό μέλους της ως συνυπεύθυνου για τη διοργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων. Θα χαρούμε να δεχτούμε προτάσεις του οργάνου για συμπλήρωση του σώματος των ομιλητών.

Κατόπιν σχετικής βολιδοσκόπησης των προτεινόμενων ομιλητών, προτείνουμε ως ενδεικτικές ημερομηνίες και κατά σειρά προτίμησης την Τρίτη 28 Απριλίου, την Τετάρτη 29 Απριλίου και την Τρίτη 6 Μαΐου.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Για το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Παντείου
ο πρόεδρος

Σταύρος Παναγιωτίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου