Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Έρευνα χωρίς βιβλιοθήκη δεν γίνεται!

Με ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα βρίσκεται αντιμέτωπο το πανεπιστήμιό μας,  προκαλώντας ιδιαίτερη δυσκολία στα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις διδακτορικές σπουδές.



Αυτή τη φορά, οι ελλείψεις προσωπικού μεταφράζονται σε μειωμένες ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Εδώ και ένα μήνα περίπου, δύο μέρες την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, η βιβλιοθήκη του Παντείου μένει ανοιχτή ως τις 16:00, αντί ως τις 20:00 που λειτουργούσε ως τώρα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των σοβαρών ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών και της λειτουργίας της. Έτσι, δυσχεραίνεται η πρόσβαση των φοιτητών, ειδικά των εργαζόμενων, αλλά και συνολικά η διαδικασία της ερευνητικής δουλειάς εντός των ΠΜΣ και των διδακτορικών σπουδών.

Η πολιτική των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας και των απελθουσών κυβερνήσεων, οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες, αλλά και η σε μια νύχτα δήμευση του 70% των αποθεματικών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με το διαβόητο PSI, έχουν φέρει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε τέλμα.  Πέρα από την αδυναμία κάλυψης των βασικών λειτουργιών (γραμματειακή υποστήριξη, διοικητικές λειτουργίες, έλλειψη υποδομών και αναλώσιμων), η πρόσβαση στη γνώση και η παραγωγή ερευνητικού έργου περιέρχονται σε δεύτερη μοίρα, την ίδια στιγμή που ό,τι λειτουργεί στο σωστά στο Πάντειο και στο ελληνικό πανεπιστήμιο εν γένει, είναι βασισμένο στην φιλοτιμία και την ευσυνειδησία των ανθρώπων του, διδασκόντων, διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών.

Η διοίκηση της βιβλιοθήκης έχει ήδη καταθέσει μια πρόταση για την απόσπαση δύο υπαλλήλων από άλλο ίδρυμα αλλά και για σύμβαση δύο μεταπτυχιακών φοιτητών με αντιμισθία μερικής απασχόλησης με αντίστοιχη ασφάλιση, για την ενίσχυση των εργασιών της βιβλιοθήκης, μέτρο το οποίο κοστολογείται προς 15 χιλιάδες ευρώ ετησίως.


Ως Manifesto δεσμευόμαστε να θέσουμε το πρόβλημα στην επόμενη ΓΣ του Συλλόγου και ζητάμε να επισπευστούν οι διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος. Καλούμε σε συμμετοχή εκπροσώπου του προσωπικού της βιβλιοθήκης στην επόμενη Γενική μας Συνέλευση. Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος της εκπαίδευσης μαζί με αυτόν της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης οφείλουν να τοποθετηθούν σε πρώτη προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την κάλυψη των βασικών κενών τους από την νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου