Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ (13:00 - 22:00)

Οι φετινές εκλογές του Συλλόγου μας γίνονται μέσα σε ένα σκηνικό εμβάθυνσης των συνεπειών της κρίσης και των Μνημονίων.  Η κυβέρνηση τσακίζει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο και αντιμετωπίζει με τη βία όποιον της αντιστέκεται, επιστρατεύοντας συνέχεια τους απεργούς, όπως με τους ναυτεργάτες, τους εργαζομένους στο μετρό και τους καθηγητές. Έτσι, απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις το κράτος γίνεται το ένα και μοναδικό “άκρο” αυτής της σύγκρουσης.
Δύο αγώνες αυτής της περιόδου συμπυκνώνουν όλη την πολιτική σύγκρουση. Αφενός, ο γιγάντιος και εμβληματικός αγώνας των κατοίκων στις Σκουριές της Χαλκιδικής αμφισβητεί το ότι οι «επενδύσεις» είναι πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Αφετέρου, ο έλεγχος του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕΤ από τους ίδιους τους εργάτες του δείχνει έναν άλλο δρόμο για την έξοδο των εργαζομένων από την κρίση, ραγίζει την ιδεολογική ηγεμονία του αστισμού, είναι πρόπλασμα ενός νέου μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης όπου κανείς δεν θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.
Οι νέοι είμαστε αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την πολιτική των Μνημονίων. Ζούμε σε μία γκρίζα ζώνη ανεργίας-επισφάλειας-μετανάστευσης, η οποία διατρέχει ολόκληρο το μορφωτικό φάσμα. Η κυβέρνηση έφτασε να θεσπίσει ουσιαστικά με το πολυνομοσχέδιο ανώτατο (!!!) μισθό 420 ευρώ για τους κάτω των 25 χρόνων. Η ανασφάλιστη εργασία είναι παντού, συχνά δουλεύουμε 12 ώρες τη μέρα σε δουλειές που μας στερούν την ανθρώπινη ιδιότητά μας. Αντιμετωπίζουν τη γενιά μας σαν προσωπικό που περισσεύει σε μια επιχείρηση υπό εκκαθάριση. Σαν βάρος!

Η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Τους ανέργους εναντίον των εργαζόμενων και των απεργών, τους Έλληνες εναντίον των μεταναστών. Δεν το δεχόμαστε! Ξέρουμε πολύ καλά πως η  Μανωλάδα και οι δολοφονικές επιθέσεις στους εργάτες γης που διεκδίκησαν την αμοιβή τους είναι απλώς μια εικόνα από το δικό μας μέλλον, ακόμη κι από το παρόν μας.

Στα πανεπιστήμια εφαρμόζεται το Σχέδιο Αθηνά, που φέρνει μέσω των συγχωνεύσεων τεράστια μείωση του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού, αλλά προοπτικά και των εισακτέων, ενώ κόβει τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 67,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η δημιουργία υποχρεωτικών κατευθύνσεων (που θα αναγράφονται στα πτυχία) μέσα στα ίδια τα Τμήματα διασπά τις σπουδές και τις αντίστοιχες επαγγελματικές προοπτικές, δημιουργώντας φουρνιές νέων επιστημόνων που θα βγαίνουν στην αγορά με εξατομικευμένα πτυχία και χωρίς δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης, για να αποτελέσουν, ακόμη πιο πολύ από σήμερα, χαμηλά αμειβόμενο και έντονα εκμεταλλευόμενο επιστημονικό εργατικό δυναμικό. Οι κοινωνικές επιστήμες απαξιώνονται περισσότερο με τη μείωση των εισακτέων, αφού θεωρούνται από άχρηστες ως και επικίνδυνες. Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνονται η επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά και η εφαρμογή της κατάργησης του δωρεάν συγγράμματος. Τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά των κολλεγίων (που ευνοούνται φοβερά από το Σχέδιο) εξισώνονται με τα δικά μας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις μιας εξίσωσης προς τα κάτω στα επαγγελματικά μας δικαιώματα, που ασφαλώς δεν συμφέρει ούτε τους πτυχιούχους των κολλεγίων.

Γιατί γίνονται οι εκλογές;
Ο σκοπός είναι τριπλός: Εκλέγονται οι εκπρόσωποι των φοιτητών κάθε μεταπτυχιακού, οι οποίοι συμμετέχουν στη διοίκηση του ΠΜΣ, με δικαίωμα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων. Εκλέγεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Εκλέγονται οι εκπρόσωποι μας στη Σύγκλητο, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για όλα τα ζητήματα του Πανεπιστημίου και για τα μεταπτυχιακά.
Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Παντείου λειτουργεί εδώ και εφτά χρόνια. Σκοπός του τέθηκε εξαρχής το να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταπτυχιακοί, είτε αυτά αφορούν στους ατομικούς όρους των σπουδών τους (απλήρωτη προσφορά εργασίας στο πανεπιστήμιο, αντικατάσταση καθηγητών στη διδασκαλία των μαθημάτων, γραμματειακή υποστήριξη, διαγραφές) είτε στο περιεχόμενό τους (μεταπτυχιακά προγράμματα - αναμάσημα του προπτυχιακού με ελλιπή ερευνητικό χαρακτήρα).
Και ποια είναι η χρησιμότητά του;
Ο Σύλλογος μας στη μέχρι τώρα πορεία του έχει να επιδείξει σημαντικές νίκες. Με πρωτοβουλίες του Manifesto και την καθοριστική κινητοποίηση των φοιτητών πετύχαμε αλλαγές κανονισμών μεταπτυχιακών προγραμμάτων προς πιο ερευνητική κατεύθυνση  (αντικατάσταση των εξαμηνιαίων εξετάσεων με ερευνητικές εργασίες).
Επίσης, πετύχαμε να μπορεί το κάθε μεταπτυχιακό να παραγγέλνει κάποια βιβλία μέσω της βιβλιοθήκης για τις ανάγκες των φοιτητών του, αντί να τα πληρώνουν οι ίδιοι. Ακόμα, ο Σύλλογος αντιμετώπισε περιπτώσεις όπου καθηγητές επέμεναν να κάνουν εξετάσεις σε ημέρες απεργίας, σε χώρο εκτός πανεπιστημίου. Αποδείξαμε πως βάσει νόμου δικαιούμαστε πρακτική άσκηση, που μπορεί να είναι έμμισθη. Από φέτος, αποφασίστηκε να αλλάξει το σύστημα ποινών στη βιβλιοθήκη (και έτσι το χρηματικό πρόστιμο αντικαταστάθηκε με άλλα μέτρα). Τέλος, μετά από αιτήματα χρόνων και συλλογές υπογραφών, αλλάζει ο χαρακτήρας του όρκου που δίνουμε κατά τη λήψη του πτυχίου, ώστε να εξαλειφθούν θρησκευτικά και αρχαιοπρεπή στοιχεία.
Τι είναι το Manifesto; Το Manifesto είναι μία συλλογικότητα δημοκρατική και πλουραλιστική. Ένα σχήμα αυτόνομο και ριζοσπαστικό, που χωρά διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες, μένοντας αδιάλλακτο σε ένα κεντρικό στοιχείο: την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και της ανάγκης για αναβάθμιση των σπουδών. Το Manifesto έχει την προεδρία του Συλλόγου και είχε την πρωτοβουλία για όλες τις κινητοποιήσεις του και τις νίκες που πέτυχε.
Το Πάντειο πλήττεται έντονα από την πολιτική της κυβέρνησης, με τη μείωση της χρηματοδότησής του, την απώλεια δεκατεσσάρων διοικητικών υπαλλήλων και την κατάργηση της πρόσβασης σε ερευνητικά περιοδικά και ερευνητικές βάσεις δεδομένων από τη βιβλιοθήκη.  Όλα αυτά προστίθενται στο βασικό πρόβλημα των αποφοίτων του, την τεράστια ανεργία.
Ο Σύλλογός μας δεν κατάφερε φέτος να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε για να αντιμετωπίσει όλα αυτά. Οι πρωτοβουλίες που έπαιρνε το Manifesto για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αιτημάτων για τη βελτίωση των άμεσων όρων ζωής και φοίτησής μας πέσανε στο κενό, διότι ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν προσέρχονταν ποτέ στις Γενικές Συνελεύσεις οι οποίες έτσι δεν έπιαναν απαρτία και ο Σύλλογος δεν μπορούσε να αποφασίσει τίποτα. Όμως, ο Σύλλογός μας είναι το όπλο μας. Πρέπει να τον ανασυγκροτήσουμε, να του δώσουμε ζωή. Να τον κάνουμε χώρο διεκδίκησης και κατακτήσεων. Να συντονιστούμε με άλλους Συλλόγους Μεταπτυχιακών για να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν. Να κάνουμε τη ζωή μας συλλογική, αλληλέγγυα και οργανωμένη.

Τί διεκδικούμε;
·                     Να μην επιβληθούν δίδακτρα σε κανένα Μεταπτυχιακό, με καμία μορφή.
·                     Διευθέτηση της μισθοδοσίας για προσφορά εργασίας στο Πάντειο (επιτηρήσεις κλπ)
·                     Επέκταση της έμμισθης (ΕΣΠΑ) πρακτικής άσκησης στους μεταπτυχιακούς
·                     Επέκταση δικαιώματος για πάσο, σίτιση, στέγαση στα 5 χρόνια για τους υ.δ.
·                     Κατάργηση του περιορισμού των 5 υ.δ. ανά καθηγητή
·                     Ανάκτηση της πρόσβασης σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων και περιοδικά
·                     Μεταπτυχιακά με ερευνητικό χαρακτήρα και ακαδημαϊκά κριτήρια. Όχι αναμασήματα του προπτυχιακού, με διαδικασίες λυκείου (τεστ-πρόοδοι).
·                     Αντικατάσταση των εξετάσεων στα ΠΜΣ με εξαμηνιαίες εργασίες.
·                     Απογευματινά μαθήματα και part-time φοίτηση για τους/τις εργαζόμενους/ες.
·                     Προσθήκη σε όλους τους κανονισμούς του δικαιώματος για αναστολή φοίτησης και παράταση σπουδών.
·                     Παροχή μέσω της βιβλιοθήκης συγγραμμάτων και σημειώσεων, όπου απαιτούνται.
·                     Κάλυψη των δαπανών για συμμετοχή σε συνέδρια.
·                     Χρηματοδότηση διαδικασιών συνάντησης υποψηφίων διδακτόρων.
·                     Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της διαρκούς μείωσης του προσωπικού του Παντείου. Αν η κατάσταση παραμείνει, η Σύγκλητος να ανακοινώσει αδυναμία λειτουργίας του πανεπιστημίου και να το κλείσει, καλώντας Συνέντευξη Τύπου, όπως έχουν ήδη κάνει άλλα ΑΕΙ.
·                     Να καταβάλλεται το κόστος διαδανεισμού από το πανεπιστήμιο.
·                     Συντονισμό με άλλους Συλλόγους Μεταπτυχιακών Φοιτητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου