Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Εκλογές μεταπτυχιακών και υπ. διδακτόρων την Τετάρτη 3 Ιουνίου; Γιατί;

(Ώρες εκλογών: 13:00 – 22:00)
Και να που στο Πάντειο στήνονται άλλη μια φορά κάλπες. Και μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια, ο σκοπός είναι τριπλός: Μπορούμε και πάλι να εκλέγουμε τους εκπρόσωπους μας σε κάθε μεταπτυχιακό, οι οποίοι συμμετέχουν στη διοίκηση του ΠΜΣ, με δικαίωμα ψήφου για ζητήματα όπως οι κανονισμοί. Μπορούμε και πάλι να εκλέγουμε τους εκπρόσωπους μας στη Σύγκλητο, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για όλα τα ζητήματα του Πανεπιστημίου, όπως για ενδεχόμενη επιβολή διδάκτρων στα ΠΜΣ, όπως έχει επιχειρηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Τέλος, εκλέγουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Γενικώς, αποφασίζουμε ποιες θέσεις και προτάσεις για τις σπουδές μας, και όχι μόνο, θέλουμε να εκπροσωπούνται πιο ισχυρά στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου και του Συλλόγου μας.
Το Manifesto είναι μία συλλογικότητα δημοκρατική και πλουραλιστική. Ένα σχήμα αυτόνομο και ριζοσπαστικό, που χωρά διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες, μένοντας αδιάλλακτο σε ένα κεντρικό στοιχείο: την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και της ανάγκης για αναβάθμιση των σπουδών. Το Manifesto έχει την προεδρία του Συλλόγου και είχε την πρωτοβουλία για όλες τις κινητοποιήσεις και τις νίκες που πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια.

Και ποια είναι η χρησιμότητά του Συλλόγου;
Ο Σύλλογος μας στη μέχρι τώρα πορεία του έχει να επιδείξει σημαντικές νίκες. Με πρωτοβουλίες του Manifesto και την καθοριστική κινητοποίηση των φοιτητών πετύχαμε στο παρελθόν αλλαγές κανονισμών μεταπτυχιακών προγραμμάτων προς πιο ερευνητική κατεύθυνση. Φέτος, σημειώθηκε μια σχεδόν κοινή μετάβαση σε κανονισμούς με πολύ πιο περιορισμένα χρονικά περιθώρια, ουσιαστικά σε μονοετή μεταπτυχιακά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται εξαιρετικά η ολοκλήρωση των σπουδών, ειδικά για όσους εργάζονται, υπό τον κίνδυνο της διαγραφής, αλλά και να πέφτει πολλές φορές το επίπεδο των εργασιών που εκπονούμε λόγω χρονικής πίεσης.  Η αλλαγή αυτών των κανονισμών απαιτεί την παρουσία και παρέμβαση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους στα μεταπτυχιακά, άρα και μια μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου μας, ώστε ο λόγος μας να έχει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.  Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι νέοι αρνητικοί κανονισμοί ψηφίστηκαν μέσα από την απουσία των εκπροσώπων μας από τις σχετικές διαδικασίες, όπως ουσιαστικά επέβαλε ο νόμος Διαμαντοπούλου.
Τα προηγούμενα χρόνια, και με αιτήματα του Συλλόγου, πετύχαμε επίσης να μπορεί το κάθε μεταπτυχιακό να παραγγέλνει κάποια βιβλία μέσω της βιβλιοθήκης για τις ανάγκες των φοιτητών του. Αποδείξαμε πως βάσει νόμου δικαιούμαστε πρακτική άσκηση, που μπορεί να είναι έμμισθη. Εδώ και 2 χρόνια έχει αλλάξει το σύστημα ποινών στη βιβλιοθήκη και έχει καταργηθεί το χρηματικό πρόστιμο. Διεκδικήσαμε με συλλογές υπογραφών να αλλάξει ο χαρακτήρας του όρκου που δίνουμε κατά τη λήψη του πτυχίου, ώστε να εξαλειφθούν θρησκευτικά και αρχαιοπρεπή στοιχεία.
Για τη βιβλιοθήκη
Εδώ και δύο μήνες για δύο μέρες την εβδομάδα η βιβλιοθήκη του Παντείου μένει ανοιχτή ως τις 16:00, αντί ως τις 20:00. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των σοβαρών ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών και της λειτουργίας της. Ζητούμε την άμεση επίλυση του προβλήματος, στη βάση των προτάσεων της διοίκησης της βιβλιοθήκης και για την έμισθη και ασφαλισμένη απασχόληση δύο μεταπτυχιακών φοιτητών. Επισημαίνουμε πως ο χώρος της εκπαίδευσης μαζί με αυτόν της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης οφείλουν να τοποθετηθούν σε πρώτη προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την κάλυψη των βασικών κενών τους.

Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ
Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια, αποτελεί μία νίκη του φοιτητικού κινήματος. Με τον μεταβατικού χαρακτήρα αυτόν νόμο, καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης των Ιδρυμάτων όπου συμμετείχαν έξω-πανεπιστημιακοί και οι αρμοδιότητές του επιστρέφουν στη Σύγκλητο, ακυρώνονται οι διαγραφές φοιτητών, οι αρμοδιότητες που είχαν πάρει οι κοσμητείες και κάποιες μικρές ελίτ (όπως η 5μελής επιτροπή που θα κατάρτιζε το Πρόγραμμα Σπουδών) καταργούνται και επιστρέφουν στα Τμήματα, επανέρχεται το πανεπιστημιακό άσυλο, επιτρέπεται να καταργηθεί το πολυδάπανο σύστημα διαπλοκής και εργασιακής εκμετάλλευσης των εργολαβιών για φύλαξη και καθαριότητα, επιστρέφει η φοιτητική συμμετοχή τόσο στα όργανα του πανεπιστημίου όσο και στην εκλογή οργάνων. Η μετωπική αντίδραση του προηγούμενου συστήματος εξουσίας σημαίνει πολλά. Σε αγαστή συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-ΜΜΕ διοργάνωσαν αποτυχημένες όσο και θλιβερές φιέστες-συγκεντρώσεις αντίδρασης στο Νόμο. Αυτοί που πρωταγωνίστησαν στην προσπάθεια απαξίωσης των ΑΕΙ και συνολικά της εκπαίδευσης, αυτοί που βύθισαν στην απελπισία και ώθησαν μαζικά στη μετανάστευση, με τι θράσος άραγε μιλούν; Μα με το θράσος ενός συστήματος που μέχρι τώρα επέβαλλε άδικες και άθλιες πολιτικές και τώρα φοβάται ότι χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του.

Η συγκυρία
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες το πλαίσιο αλλάζει. Η ισχυρή σύγκρουση της χώρας με τους δανειστές-εταίρους δημιουργεί νέα πεδία πάλης. Ο συσχετισμός δύναμης υπέρ του κεφαλαίου απειλείται, για αυτό και επιχειρείται με κάθε τρόπο να επιβληθεί και στην νέα ελληνική κυβέρνηση η εφαρμογή των Μνημονίων. Η αντίθετη βούληση της κυβέρνησης, όμως, όσο ισχυρή κι αν είναι δεν αρκεί. Απαιτείται η λαϊκή κινητοποίηση. Πιο πολύμορφη και δυναμική από αυτή των συγκεντρώσεων των πρώτων ημερών της διαπραγμάτευσης, στο Σύνταγμα.

Στο ίδιο πλαίσιο δικαιώνονται σήμερα αγώνες χρόνων στο πεδίο των δικαιωμάτων, όπως  η εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών, η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, του αντισυνταγματικού «κουκουλονόμου» και της λήψης DNA μας ξαναφέρνουν κοντά στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό.

Διεκδικούμε και θα προωθήσουμε:
·                     Να μην επιβληθούν δίδακτρα σε κανένα Μεταπτυχιακό, με καμία μορφή
·                     Αλλαγή των νέων κανονισμών των μονοετών μεταπτυχιακών
·                     Αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της βιβλιοθήκης
·                     Διευθέτηση της μισθοδοσίας για προσφορά εργασίας από μεταπτυχιακούς και υ.δ. στο Πάντειο
·                     Επέκταση της έμμισθης (ΕΣΠΑ) πρακτικής άσκησης στους μεταπτυχιακούς
·                     Επέκταση δικαιώματος για πάσο, σίτιση, στέγαση στα 5 χρόνια για τους υ.δ.
·                     Κατάργηση του περιορισμού των 5 υ.δ. ανά καθηγητή
·                     Ανάκτηση της πρόσβασης σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων και περιοδικά
·                     Μεταπτυχιακά με ερευνητικό χαρακτήρα και ακαδημαϊκά κριτήρια. Όχι αναμασήματα του     προπτυχιακού, με διαδικασίες λυκείου (τεστ-πρόοδοι)
·                     Αντικατάσταση των εξετάσεων στα ΠΜΣ με εξαμηνιαίες εργασίες
·                     Απογευματινά μαθήματα και part-time φοίτηση για τους/τις εργαζόμενους/ες
·                     Προσθήκη σε όλους τους κανονισμούς του δικαιώματος για αναστολή φοίτησης και παράταση σπουδών
·                     Παροχή μέσω της βιβλιοθήκης συγγραμμάτων και σημειώσεων, όπου απαιτούνται
·                     Κάλυψη των δαπανών για συμμετοχή σε συνέδρια
·                     Χρηματοδότηση διαδικασιών επιστημονικής συνεργασίας υποψηφίων διδακτόρων
·                     Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της διαρκούς μείωσης του προσωπικού του Παντείου. Οι χώροι της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας αποτελούν προτεραιότητα
·                     Συντονισμό με άλλους Συλλόγους Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Μανιφέστο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου